Hvor lang tid forbliver alkohol i dit system?

Alkohol, der forbruges, absorberes i blodbanen, hvor den cirkulerer gennem kroppen og absorberes af de fleste væv og organer. Den hastighed, hvormed alkoholen behandles i leveren og derefter elimineres fra kroppen, er stabile 0,015 gram pr. 100 ml pr. Time. Denne hastighed og mængden af alkohol i kroppen bestemmer, hvor lang tid det tager, før det hele fjernes. Der er intet, der kan gøres for at fremskynde processen eller få alkohol til at forlade kroppen hurtigere.

Alkohol i kroppen

Hvor lang tid alkohol forbliver i kroppen afhænger af flere faktorer. Disse inkluderer mængden af forbrugt alkohol, vægt, køn, uanset om der er mad i maven eller ej, og også sundhedsmæssige problemer som leversygdom. Mens den generelle hastighed, hvormed leveren behandler og eliminerer ethanol, sjældent er forskellig fra person til person, afhænger den tid, det tager for alkohol at blive fjernet fuldstændigt fra kroppen, af disse faktorer.

Elimenering af alkohol i kroppen

Det er muligt at sætte en bestemt tid på eliminering af alkohol baseret på mængden af alkohol i kroppen. Ovennævnte faktorer har indflydelse på, hvor højt alkoholindholdet i blodet vil stige, men ikke den hastighed, hvormed det går ned igen. Bortset fra i tilfælde af specifikke sundhedsmæssige forhold eller visse medikamenter behandler og eliminerer alle alkohol fra kroppen i samme hastighed. I modsætning til de mange tricks, der foreslås for at blive ædru, kan intet øge denne hastighed.

Måling af alkohol

Den mest almindelige måde at måle alkohol på i kroppen kaldes blodalkoholindhold eller BAC. Denne måling tages normalt med en åndedrætsværn. En persons BAC måles som en procentdel af alkohol i blodet. En måling på 0,1 er for eksempel 0,1 procent eller en del alkohol pr. 1.000 dele blod.

Ethanol

Det er muligt at måle alkoholindholdet i blod gennem ånde på grund af ethanols natur. Det er en lille, flygtig forbindelse, hvilket betyder, at den fordamper let. Hver gang en person, der har drukket, trækker vejret og udånder, fordamper noget af ethanolen i kroppen og udvises med åndedrættet. Dette kan måles med en åndedrætsværn , der omdanner den til et BAC-niveau baseret på mængden af ethanol i åndedrættet. Jo mere ethanol er til stede i en udånding, jo højere er BAC.

Hvordan kroppen behandler alkohol

Ethanol er stoffet i alkoholholdige drikkevarer, der forårsager forgiftning, som metaboliseres af leveren, og som detekteres for at afgøre, om en person har drukket. Det er et lille molekyle, der let absorberes i blodbanen gennem munden med det samme og mere i maven og tyndtarmen, når alkoholen indtages og sluges.

Alkohol i blodbanen

En gang i blodbanen kan alkohol cirkulere gennem kroppen på cirka 90 sekunder . Derfor er det muligt at mærke virkningerne så hurtigt efter at have drukket. Kun knoglevæv og fedt absorberer ikke alkohol. De største effekter opleves, når hjernen absorberer ethanol, men den optages også af andre væv og organer.

Udskillelse af ethanol

Noget af ethanolen udskilles gennem sved, udånding og urin, men det meste behandles og metaboliseres. Ethanol er faktisk et toksin i kroppen, og leveren er primært ansvarlig for at bryde det ind i andre stoffer, der er mindre skadelige, og som kan udskilles. Leveren producerer et enzym kaldet alkoholdehydrogenase, der gør arbejdet med at nedbryde ethanol.

Hastigheden ved alkoholforarbejdning

Alle behandler ethanol i leveren i samme hastighed med et par undtagelser. Disse er til mennesker med leversygdom og dem, der tager visse lægemidler, som begge kan bremse eller forringe leverens evne til at metabolisere ethanol. Alkoholmetabolismens hastighed, og derfor den hastighed, hvormed den forlader kroppen, er 0,015 gram pr. 100 ml pr. Time. Med hensyn til BAC betyder det, at målingen går ned med 0,015 i timen.

Denne hastighed kan bruges til at bestemme, hvor længe alkohol forbliver i kroppen i forskellige situationer. For eksempel har en person, der har en BAC-aflæsning på 0,20 brug for mere end 13 timer for at al alkoholen skal behandles og forlade kroppen. En person, der blæser en 0,08, vil kræve lidt over fem timer for læsningen at gå ned til nul. At få alkoholen hurtigere ud af systemet er ikke mulig. Gendannelse fra beruselse tager tid, og der er intet, der kan fremskynde processen.

Faktorer, der påvirker alkoholabsorption og beruselse

Der er ingen faktorer, der ændrer hastigheden, hvormed alkohol behandles og forlader kroppen, men der er faktorer, der påvirker absorptionen og derfor beruselse. Jo hurtigere og højere BAC-aflæsningen stiger hos et individ, jo længere tid vil det tage for alkoholen at forlade kroppen og for BAC-aflæsningen at gå tilbage til nul.

Absorption

Køn spiller for eksempel en rolle i absorption og BAC. Kvinder har mere kropsfedt end mænd, hvilket betyder, at den samme mængde alkohol fordeles på en mindre mængde kropsvæv, da fedt ikke absorberer det. Effekten er, at alkohol er mere koncentreret i kvindernes kroppe og forårsager hurtigere beruselse. Af lignende grunde kan folk med højere vægte blive berusede langsommere, når de drikker. Der er flere andre faktorer, der kan påvirke alkoholabsorption og BAC :

  • Visse lægemidler interagerer med alkohol og kan forårsage en række komplikationer. Nogle kan ændre, hvordan alkohol optages og behandles.
  • At have mad i maven kan blokere eller bremse noget af absorptionen af alkohol, hvilket bremser beruselse og BAC.
  • Den forbrugte mængde alkohol påvirker BAC. Jo mere alkohol der er i en forbrugt drink, jo mere absorberes ethanol, og jo højere vil BAC være.
  • At drikke hurtigere øger også absorptionen og den hastighed, hvormed BAC stiger.

Indirekte beviser for langvarige drikkemønstre

Mens den faktiske forbrugte alkohol ikke forbliver i kroppen længere end et par timer, er der test, der kan afgøre, om og hvor meget nogen har drukket de sidste par dage, uger og endda måneder. Disse tests er afhængige af indirekte beviser, da de ikke finder nogen reel alkohol i kroppen, hvis en person ikke har drukket i flere timer eller længere.

Leverskader

Nogle tests, der længe har været brugt i sundhedsvæsenet, som test af leverenzymer, kan vise tidligere drikkeri, men ikke særlig præcist. Der er nu nyere tests, der er målrettet mod kemikalier i kroppen, der er unikke for nedbrydningen af alkohol. Et eksempel på disse er en forbindelse kaldet ethylglucuronid. Det stiger i kroppen, da alkohol nedbrydes og topper under tømmermænd. En anden kaldes phosphatidylethanol, som er til stede i kroppen i op til tre uger efter kraftig drik. En gruppe stoffer – fedtsyreethylestere – bliver i håret i flere måneder efter at have drukket. Disse stoffer kan skelne mellem lette og stærke drikkere.

At få behandling for alkoholmisbrug

En person, der er berusede ofte og regelmæssigt kæmper igennem processen med at være ædru eller komme i problemer for at have en BAC, der er for høj, kan have en alkoholmisbrug. Det er dog muligt at få hjælp og at lære at moderere eller stoppe med at drikke med professionel hjælp. Adfærdsterapier er rygraden i afhængighedsbehandling , men nogle mennesker drager også fordel af medicin.

Misbrugsbehandling

Mange behandlingscentre tilbyder også mennesker, der kæmper med alkoholmisbrug, en række tjenester for at gøre processen nemmere og mere effektiv: gruppeterapier, forskellige typer individuel behandling, holistisk og medicinsk behandling, screening og behandling for samtidig forekommende psykiske sygdomme, ernæring, motion og livsstilsændringer, livsfærdigheder og planlægning for fremtiden, herunder strategier til forebyggelse af tilbagefald.

At forstå, hvordan kroppen behandler alkohol, og hvor længe det forbliver i systemet, er vigtigt for at vide, hvordan drikke kan være skadeligt. Men det er også vigtigt at forstå, at moderat og sund drikke ikke resulterer i beruselse. Hvis du eller nogen, du holder af, kæmper med at drikke, skal du nå ud til hjælp og arbejde med de dedikerede fagfolk, der kan guide dig til en sundere livsstil.