Virkningerne af alkohol på kroppen

Virkningerne af alkohol på kroppen kan være omfattende, langvarige og endda livstruende. Omfanget af skader, som alkohol skader kroppen, afhænger af hvor tungt og hvor længe en person har drukket, samt andre individuelle faktorer. Potentielt alkohol kan forårsage leverskader, hjertesygdomme, kræft og pancreatitis blandt mange andre tilstande. Overdreven drikke kan endda forårsage alkoholforgiftning, som kan være dødelig. De negative virkninger af alkohol kan sænkes, stoppes og endda vendes, hvis en person holder op med at drikke.

Alkohol er gift

Alkohol er en gift, og mens moderat drikke er en aktivitet med lav risiko, kan drikke for meget på én gang, drikke stærkt og drikke for meget regelmæssigt have både øjeblikkelige og varige sundhedsmæssige skadevirkninger.

De kortvarige berusende virkninger, såsom koordinationstab og sløret tale, er forårsaget af alkohol, der bevæger sig gennem blodbanen til hjernen og afbryder den normale signalering af kemikalier, der forekommer der.

På lang sigt og med stærk drik kan alkohol forårsage alvorlig og varig skade på hjertet, leveren, bugspytkirtlen og mange andre organer, hvilket endda øger risikoen for flere typer kræft.

Alkoholskader kan begrænses

Meget af denne skade kan stoppes eller endda vendes ved at moderere eller stoppe med at drikke. Enhver, der kæmper for at stoppe med at drikke, har muligvis brug for hjælp fra professionelle i afhængighed, der kan foreslå behandlingsplaner for at arbejde hen imod langsigtet ædruelighed.

Hvordan kroppen behandler alkohol

Stoffet i alle alkoholholdige drikkevarer, der forårsager forgiftning, er ethanol. Ethanol er i det væsentlige et toksin, der skal behandles og metaboliseres i kroppen. Det meste af dette sker i leveren, hvor enzymer nedbryder ethanol i mindre komponenter og til sidst i kuldioxid og vand, der kan fjernes fra kroppen. Pankreas, hjerne og mave-tarmkanalen spiller også en lille rolle i stofskiftet af alkohol.

Acetaldehyd

En mellemforbindelse i denne proces kaldes acetaldehyd. Det er kortvarig og hurtigt forarbejdet til andre stoffer, men det er skadeligt, kræftfremkaldende og forårsager skader i den korte periode, det er til stede i kroppen under behandlingen af ethanol. Dette alene forklarer ikke alle de negative virkninger, som alkohol har på forskellige dele af kroppen, men det menes at spille en rolle.

Ethanol 

Kroppen er kun i stand til at behandle en vis mængde ethanol ad gangen, hvorfor det at have mere end cirka en drink i timen forårsager forgiftning og andre effekter. Præcis hvor meget en person kan behandle i løbet af en time afhænger af en række faktorer, herunder genetik, køn, kropsmasse, helbred og mængden af mad, der indtages omkring samme tid. Kvinder behandler alkohol langsommere på grund af en højere procentdel af kropsfedt, som ikke absorberer alkohol, og lavere mængder af visse enzymer i maven.

Øjeblikkelig virkning af alkohol

Den måde, som alkohol påvirker en person på kort sigt, varierer lidt efter individ, men generelt fungerer det som et depressivt middel, nedsætter vejrtrækningen, reaktionstid, fysisk koordination og evnen til at tænke og koncentrere sig. Antallet af drikkevarer, der producerer visse effekter og koncentrationen af alkohol i blodet (BAC), varierer også efter person. Med kun en eller to drinks vil BAC sandsynligvis stige til 0,05. På dette tidspunkt forårsager alkohol afslapning, nedsatte hæmninger og nedsat årvågenhed og reaktionstid.

Ved en BAC mellem 0,05 og 0,10 svækkes finmotorik væsentligt, ligesom reaktionstid og god dømmekraft. En person kan begynde at overdrive deres bevægelser og bevæge sig klodset. Efter fem til syv drinks og en BAC mellem 0,10 og 0,15 inkluderer effekterne ændringer i opfattelse og syn, humørsvingninger, alt for følelsesmæssige reaktioner og mere omfattende svækkelser i bedømmelse og reaktionstid.

Med en BAC mellem 0,15 og 0,30, som skyldes at have mellem otte og ti drikkevarer, kan en person begynde at vakle, slurre deres tale, føle sig kvalm, kaste op, have sløret syn og blive væsentligt nedsat fysisk. Over 0.30 eller mere end 10 drikkevarer kan alkohol få en person til at være uvidende om sine omgivelser eller endda ikke reagere og bevidstløs.

Hvordan alkohol påvirker hjernen

Meget af alkoholens umiddelbare virkninger er et resultat af, hvad det gør i hjernen. Ethanol absorberes i blodbanen, og derfra bevæger den sig gennem kroppen, endda krydser barrieren ind i hjernen. Der forstyrrer det hjernens kemi og kommunikationssignaler. Som et resultat kan det forårsage humørsvingninger, adfærdsændringer, dårlig koordination og tab af motoriske færdigheder, dårlig dømmekraft og nedsatte hæmninger.

Hjernens kemi og alkohol

Forskning har vist, at visse områder af hjernen er mere påvirket af alkohol end andre. Disse inkluderer det limbiske system, der er relateret til følelser og hukommelse, lillehjernen, der er ansvarlig for motorisk kontrol, og hjernebarken, som er involveret i social interaktion, intelligens og evnen til at planlægge og træffe beslutninger.

Hjerneceller og alkohol

Alkohol, der indtages regelmæssigt, ofte eller stærkt, har også varige virkninger på hjernen. Disse inkluderer ændringer i neuroner, reducerede størrelser på hjerneceller, en krympning af den samlede størrelse af hjernen og nedsat hukommelse. Alkohol kan også ændre neurotransmittere, kemiske budbringere i hjernen og forårsage tolerance, afvænning og afhængighed.

Virkninger af alkohol på hjertet

Forbrug af en overdreven mængde alkohol kun en gang kan forårsage skade på hjertet. Drikker for meget eller drikker regelmæssigt over en lang periode kan forårsage omfattende skader og deraf følgende kardiovaskulære sundhedsproblemer, herunder en øget risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde. Alkohol kan føre til kardiomyopati, som strækker sig fra hjertemusklen eller et uregelmæssigt hjerterytme, kaldet arytmi. Alkohol udløser også højt blodtryk, som over tid skader blodkar.

Alkohol og leveren

Som hovedorgan til behandling og metabolisering af alkohol lider leveren meget af den skade, der er forårsaget af overdreven drik. Langvarig og tung drik forårsager leversygdom, som forekommer i tre progressive stadier:

 • Alkoholisk fedtlever . Mere end 90 procent af de mennesker, der drikker stærkt, vil udvikle fedtleversygdom. Det forårsager betændelse i leveren, men der er typisk ingen symptomer. Skaden kan vendes ved ikke længere at indtage alkohol.
 • Alkoholisk hepatitis . Den anden fase af sygdommen er hepatitis, som er mere alvorlig betændelse i leveren og mere alvorlig skade. Dette kan udløse symptomer som gulsot, feber, træthed, ømhed i maven, kvalme og opkastning og utilsigtet vægttab. Stop med at drikke kan hjælpe med at reducere skader og vende sygdommens progression på dette tidspunkt.
 • Skrumpelever . Den sidste fase af alkoholisk leversygdom er meget alvorlig. Cirrose opstår, når leveren er så beskadiget, at den udvikler arvæv, mens den prøver at helbrede. Dette kan ikke vendes, og i sidste ende forhindrer det leveren i at fungere normalt. Cirrose kan være dødelig, men hvis det fanges tidligt, kan det behandles. Stop med at drikke kan bremse skaden, men ikke vende den.

Andre virkninger af alkohol

Virkningen af alkohol på kroppen er vidtrækkende, selvom de mest mærkbare og alvorlige virkninger er i leveren, hjernen og hjertet. Bugspytkirtlen spiller en lille rolle i alkoholmetabolismen, og det kan betændes og beskadiges ved at drikke, hvilket fører til fordøjelsesproblemer og pancreatitis.

Druk skader alle organer

Druk kan også skade kroppen på måder, der ikke er relateret til behandlingsorganerne. For eksempel kan det svække immunsystemet og føre til lunge og andre infektioner. Alkohol øger også risikoen for visse kræftformer, herunder mund-, spiserør-, lever-, bryst-, hals-, tyktarms- og mavekræft.

Virkning af alkohol på ufødte børn

Når en kvinde, der er gravid, drikker en mængde alkohol, påvirkes hendes barn. Udsættelse af et foster for alkohol kan føre til en række handicap, fra mild til svær, kaldet føtal alkoholspektrumforstyrrelser . Nogle af de mulige symptomer og handicap, som et barn kan have på grund af virkningen af alkohol på deres krop og hjerne, der udvikler sig, inkluderer:

 • Ansigtsdeformiteter
 • Dårlig muskeltonus
 • Problemer med bevægelse og balance
 • Taleforstyrrelser
 • Læringsvanskeligheder
 • Dårlig udvikling og fysisk vækst
 • Adfærdsmæssige og sociale problemer
 • Kognitive problemer og underskud

Drikke under graviditet øger også risikoen for, at en kvinde får en for tidlig fødsel, at en baby bliver født med en lav fødselsvægt og af aborter og dødfødte. Alkohol kan også forårsage fosterskader, herunder syns- eller høreproblemer eller hjertefejl.

Alkoholforgiftning er livsfarlig

Overdreven forbrug kan føre til en alvorlig tilstand kendt som alkoholforgiftning . Det er nøjagtigt som navnet antyder: at drikke nok alkohol til at forårsage alvorlige toksiske virkninger. Mængden af alkohol, der kræves for at forårsage forgiftning, varierer, men i sidste ende drikker for meget for hurtigt. Cirka halvdelen af mennesker, hvis BAC stiger til 0,40, dør af alkoholforgiftning.

Alkoholforgiftning

Symptomer på alkoholforgiftning inkluderer alvorlig forvirring, opkastning, ekstremt langsom vejrtrækning eller uregelmæssig vejrtrækning, kramper, hud, der er bleg eller blålig, lav kropstemperatur og bevidstløshedstab og manglende reaktion. Det bør betragtes som en medicinsk nødsituation og behandles ved at give væsker intravenøst, tilvejebringe ilt, forhindre kvælning og med omhyggelig overvågning.

Gruppestøtte og familiebehandling

Alkohol forårsager mange skadelige virkninger i kroppen, men der er håb for alle, der kæmper med at drikke . Behandling med terapi, medicin, holistisk medicin, gruppe- og familiestøtte og andre strategier kan hjælpe alle med at lære at moderere eller stoppe med at drikke for at vende eller bremse den afgift, alkoholen har taget på kroppen.