Rigtig mange personer har problemer med alkohol i hverdagen. Det vurderes, at over 1 million danskere drikker mere alkohol end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Mange danskere har problemer og for rigtig mange er det et kampe tabu at tale om. Og for endnu flere at erkende at de har et alkohol problem. Alkoholisme betegnes af sundhedsvæsenet ikke som en sygdom, men trods det er der alligevel støtte at hente i en række misbrugsbehandlinger rundt omkring i landet. Her tilbydes der anonym og gratis hjælp.

 Billedresultat for alkolismus kinder

Misbrug af alkohol rammer bredt

I landets misbrugsbehandlinger mødes alle, lige fra dagplejeren, mekanikeren, direktøren til anlægsgartneren, jordmoderen og jobkonsulenten. Alkoholproblemer har intet med alder, køn og social status at gøre. Det rammer alle alle, uden undtagelse – og det rammer hårdt.

Alkohol ødelægger alt

Misbrug af alkohol har en ødelæggende effekt for alle. Alkohol er en del af vores kultur, – som noget f det mest normale i verden. Og det er der, for så vidt, ikke noget galt med. For langt de fleste mennesker kan styre deres indtag af alkohol med måde. Men der er også en meget stor gruppe for hvem, indtag af alkohol ender med overforbrug og/eller decideres misbrug. Det ses ofte, at alkohol i den nære familie er altødelæggende. Og her taler vi ikke alkoholikeren som sidder på bænken og drikker, for han søger ikke i behandling. Her er der tale om helt almindelige kvinder og mænd, der ude fra set lever et helt almindelig liv. Det er i sig selv skræmmende, at alkoholisme er så svært at spotte. Ofte drikkes der i det skjulte, hvor knap nok den nærmeste familie ved det. Alkoholisme er desværre en sygdom hvor mere vil have mere. Så der vil være et progressivt stigende forbrug som tiden går. Derfor vil der været et tidspunkt hvor alkoholikeren ikke kan holde misbruget skjult længere.

Et tabu

For rigtig mange alkoholkere er det et stort tabu, at de ikke længere kan kontrollere deres forbrug af alkohol. Derfor er selvindsigt og selverkendelse nøglen til at gå i behandling, selvom en alkoholiker sjældent går i behandling af egen drift. Ofte skal der et kærligt men konsekvent puf til fra pårørende, kollegaer eller nærmeste omgangskreds. Pårørende er i det hele taget meget vigtige i bestræbelserne på en total afholdenhed.

Hårdt at være pårørende

Det er hensigtsmæssig at inddrage de pårørende i behandling, for det viser sig at det giver den mest holdbare løsning når der er opbakning fra hjemmet. At få succes med en behandling, kræver ganske enkelt erkendelse og motivation. Det er hårdt arbejde at være pårørende, men så sandelig også at være misbruger. Der findes ingen nemme løsninger i bestræbelsen på at komme ud af sit alkoholproblem, og det skal alle parter være instillet på. Men der er ingen tvivl om, at man kan komme ud af det.