Hvordan kan jeg forhindre min partner i at drikke eller bruge stoffer? Dette spørgsmål stilles af mange pårørende til misbrugere. Men en sådan samtale eller diskussion fører altid til ingenting. Pårørende til misbrugere af alkohol og stoffer har ofte brug for professionel hjælp, fordi de lider så meget under det voldsomme pres at de bliver syge. Og mange pårørende er så meget involveret i deres misbrugers liv at de er medafhængige.

Billedresultat for sucht familie

Misbrugere af alkohol og stoffer belaster ikke kun deres eget liv med deres afhængighed, men i høj grad også familien. Pårørende kæmper med de skiftede stemninger hos de berørte, så deres egne behov skubbes i baggrunden.

 Pårørende bliver syge 

Mange pårørende udvikler fysiske eller mentale skader, såsom hovedpine, søvnforstyrrelser eller endda depression. ”De lider af situationen, men er ofte tavse af skam.” Desuden er ønsket om at hjælpe de berørte store. Pårørende er for det meste så magtesløse over for afhængigheden af deres partner og misbruget, at de ikke kan finde ud af hvad der er rigtig og hvad der er forkert. Misbrugsfamilier lever ofte med et tabu i frygt for hvad omgivelserne vil sige, og i skam over at deres drøm om ‘den perfekte familie’ er ødelagt. De tør ikke bede om hjælp i frygt for konsekvenserne.

Hjælp at hente til pårørende

Family First tilbyder derfor hjælp specielt til pårørende til misbrugere. Gratis individuelle samtaler er mulig hos Family First, og der tilbydes også gruppesamtaler. Her kan misbrugsfamilier få støtte, råd og tip til, hvordan pårørende med fordel kan agere i forhold misbrugeren, og hvordan de kan differentiere sig. Endvidere er der i pårørendegrupperne mulighed for at fortælle andre pårørende deres historie og få hjælp og feedback ad den vej. Grupperne er rettet mod pårørende til narkomaner, uanset hvilken form for afhængighed, hvad enten det er alkohol, narkotika, lovlige eller ulovlige stoffer, medicin eller spilafhængighed.