Drikker på antidepressiva

Alkohol kombineret med antidepressiva kan være en farlig kombination, der forårsager værre bivirkninger, ekstrem døsighed, øget depression, øget risiko for brug af alkohol og mange andre potentielle negative konsekvenser. Enhver, der bruger antidepressiva, bør undgå alkohol eller i det mindste tale med deres læge, inden de forsøger at kombinere alkohol med disse lægemidler.

Kombinationen af alkohol og antidepressiva kan være risikabelt. Alkohol kan øge sværhedsgraden af bivirkninger og faktisk forværre depression, hvilket modvirker fordelene ved medicinen.

Drik aldrig mens du er på antidepressiva uden først at tale med en læge, og hvis det er tilladt, skal du kun drikke i moderation.

Farerne ved misbrug af alkohol med antidepressiva

Det anbefales aldrig at kombinere alkohol med antidepressiva, da begge stoffer kan udløse døsighed og mindske årvågenhed. De kombinerede effekter fra begge kan være mere alvorlige end bivirkningerne ved kun at bruge den ene eller den anden. Misbrug af alkohol, mens du er på antidepressiva, er endnu farligere, og det er kun en af de alvorlige risici at udvikle en alkoholforbrugsforstyrrelse :

 • Mennesker, der kæmper med depression, har større risiko for at udvikle en stofbrugsforstyrrelse. Misbrug af alkohol øger denne risiko yderligere.
 • Jo mere alkohol der forbruges, jo større vil den kombinerede virkning med antidepressiva være, hvilket udløser alvorlig døsighed og sedation.
 • Alkohol sammen med antidepressiva kan forårsage nedsat tænkning, dømmekraft, koordination og reaktionstid. Kombinationen kan forårsage betydelig svækkelse og gøre det vanskeligt eller umuligt at udføre normale opgaver.
 • Alkoholforbrug kan faktisk øge depressionen og modvirke de positive virkninger af antidepressiva. Drikke kan også øge angst. Ved at øge depression kan alkohol sætte en person i større risiko for selvmordstanker og -adfærd.
 • Monoaminoxidasehæmmere (MAO-hæmmere) er antidepressiva, som når de blandes med alkohol kan udløse farligt høje blodtryksniveauer.
 • De mulige bivirkninger af antidepressiva forværres ofte, når de kombineres med alkohol.
 • Drikke kan forringe søvn, hvilket får en person til at falde i søvn hurtigere, men også medføre søvn af dårlig kvalitet og vågne op om natten.
 • En overdreven mængde alkohol med antidepressiva kan gøre det umuligt for leveren at følge med i behandlingen af stofferne. I sjældne tilfælde kan dette forårsage en dødelig toksisk reaktion.

Alkohol og antidepressiva efter type

Der er flere klasser af antidepressiva, og risikoen for at drikke varierer efter type. De fleste mennesker er nødt til at prøve et eller flere stoffer, nogle gange fra forskellige klasser, før de finder et, der fungerer bedst. Det er vigtigt at undgå at drikke overhovedet, indtil man vælger det rigtige antidepressivum og ved, hvilke bivirkninger det vil udløse.

 • Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) . SSRI er ofte den første type antidepressiv, der ordineres til patienter. Lægemidlerne i denne klasse forårsager generelt færre bivirkninger, og alkohol og SSRI er den mindst risikable kombination. Øget døsighed er den mest sandsynlige risiko.
 • Serotonin Norepinephrine Reuptake Inhibitors (SNRI’er) . SNRI’er afprøves ofte, hvis SSRI’er ikke giver lindring af depressionssymptomer. De behandler også angst og nervesmerter. Potentielle komplikationer, når de bruges sammen med alkohol, ligner dem med SSRI’er, men mindst en SNRI, Cymbalta, kan beskadige leveren . Det bør ikke bruges sammen med alkohol, især ikke hos mennesker, der drikker stærkt eller allerede har leverskade.
 • Tricykliske antidepressiva . Denne klasse antidepressiva bruges ikke ofte, normalt ordineret, hvis andre typer ikke virker. Kombineret med alkohol kan de forårsage døsighed og signifikant nedsat koordination.
 • Monoaminoxidasehæmmere . MAO-hæmmere er især farlige at kombinere med alkohol på grund af potentialet for en stigning i blodtrykket. Alkohol bør aldrig indtages, når du bruger disse antidepressiva.

Moderat drikke på antidepressiva

Hvis du har antidepressiva, er det vigtigt at tale med din læge, inden du indgår i nogen grad af alkoholforbrug. Nogle læger kan muligvis give patienterne mulighed for at drikke lejlighedsvis og i moderation. Moderat drikke er defineret som ikke mere end en drink om dagen for kvinder eller to for mænd.

Selvom du får tilladelse til at drikke moderat, skal du være sikker på at du ved, hvordan din medicin først påvirker dig. Undgå alkohol i de første par uger for at bestemme, hvilke bivirkninger stoffet vil medføre, da de kan øges ved at drikke. Hvis du drikker moderat, skal du drikke langsomt og sørge for at have nok mad til at bremse absorptionen. Dette kan mindske alkoholens virkning og gøre drikke mere sikker.

Den bedste måde at få positive resultater fra antidepressiva er at undgå alkohol helt. Risikoen kan være mindre for visse lægemidler eller for mennesker, der ikke oplever mange bivirkninger, men risikoen er der stadig. Måske vigtigst af alt virker alkohol til at modvirke fordelene ved disse stoffer, så drikke kan øge depressionssymptomer.