Fosteralkoholsyndromrisici under graviditet

Udsættelse for alkohol er yderst farlig for ufødte børn. De skadelige virkninger af alkohol på fosterudviklingen er velkendte, og der er intet sikkert niveau af alkoholforbrug for gravide kvinder og en høj sandsynlighed for, at en føtal alkoholspektrumforstyrrelse vil udvikle sig, hvis drikke fortsætter under graviditeten. Kvinder, der kæmper for at holde op med at drikke efter at have fundet ud af, at de er gravide, kan lide af en alkoholforstyrrelse, og til gavn for sig selv og deres børn bør de straks søge behandling for deres forhold.

Føtal alkoholspektrumforstyrrelse (FASD) er en funktionsnedsættelse i barndommen, der kan variere fra mildt til moderat til alvorligt svækkende. Fosteralkoholsyndrom er navnet på den mest uarbejdsdygtige form for FASD, men andre typer findes: en FASD, der producerer moderat handicap, er kendt som delvis føtal alkoholsyndrom, mens den mindst alvorlige FASD henvises til alkoholrelateret neuroudviklingsforstyrrelse.

På et tidspunkt blev føtal alkoholsyndrom og relaterede lidelser betragtet som ret usædvanlige. Men de seneste beviser har afvist denne antagelse.

Alkohol og dens virkninger på fosterudviklingen

Medicinske eksperter, der studerer fosterudvikling, er enige: der er ikke sådan noget som et sikkert niveau af alkoholforbrug hos forventede mødre. Enhver mængde alkohol kan sætte det udviklende foster i fare for fremtidige handicap, og alkohol, der indtages i de tidlige stadier af graviditeten, kan være lige så skadelig som alkohol, der indtages senere.

Når en gravid kvinde drikker, passerer alkoholen direkte fra hendes blodbane til hendes barns blodomløb. Gennem de forskellige faser af fostervækst er babyer ekstremt sårbare over for forurenende stoffer af enhver art, og alkohol kan hæmme væksten og udviklingen af celler i hele kroppen, mest destruktivt i hjernen, rygmarven, hjertet, nyrerne og knoglerne.

Når gravide mødre drikker i graviditetens første trimester, kan babyer blive født med alvorlige ansigtsnormer. Skader på centralnervesystemet kan skyldes alkoholforbrug, der opstår på et hvilket som helst tidspunkt under graviditeten, og vækstproblemer (lav fødselsrate, under normal længde) er en anden almindelig bivirkning ved gentagne eksponeringer inden for alkohol.

Babyer, der bæres af mødre, der drak alkohol under graviditeten, er mere tilbøjelige til at blive dødfødte eller blive født for tidligt . Tungere alkoholbrug af moderen betyder mere alvorlig skade, og fuldblæst føtal alkoholsyndrom kan være resultatet, hvis en kvinde drikker kontinuerligt gennem hele graviditeten.

Tegn og symptomer på føtal alkoholspektrumforstyrrelser

Først efter fødslen er det muligt at diagnosticere en føtal alkoholspektrumforstyrrelse, når dens fysiske og adfærdsmæssige virkninger vises på fuld visning.

Efterhånden som børn bliver ældre og udvikler sig, vil konsekvenserne af enhver prænatal eksponering for alkohol blive mere tydelige. Der er flere fysiske, psykologiske og adfærdsmæssige tegn og symptomer, der i sidste ende kan manifestere sig hos børn, der lider af føtal alkoholspektrumforstyrrelser.

Fysiske tegn og symptomer

 • Ansigtsabnormaliteter (tynd overlæbe, mangel på en rille mellem næse og overlæbe, forkortede øjenåbninger, fladning midt i ansigtet)
 • Hjertedefekter og igangværende hjerteproblemer
 • Knogle abnormiteter (svaghed, deformation)
 • Lille hovedstørrelse
 • Lav kropsvægt ved fødslen og senere
 • Mangel på højde, ved fødslen og senere
 • Sygepleje
 • Mindre end gennemsnittet af hjernen
 • Taleforstyrrelser
 • Høretab
 • Dårligt syn
 • Mangel på motorisk koordination og finmotorik

Psykologiske og adfærdsmæssige tegn og symptomer

 • Udviklingsforsinkelser
 • Hyperaktivitet
 • Dårligt fokus og koncentration
 • Manglende evne til at sove eller overdreven søvn
 • Disorganisering
 • Underudviklede sociale færdigheder
 • Læringsvanskeligheder
 • Hukommelsesproblemer
 • Naivete, manglende evne til at fortælle rigtigt fra forkert
 • Mangelfuld argumentationsevne
 • Manglende dømmekraft og dårlig impulskontrol

Desværre forsvinder disse symptomer på føtal alkoholeksponering ikke med tiden. De vil i stedet fortsætte med at påvirke børns liv og fremtid, når de overgår til ungdomsår og voksenalderen.

Mens skolebørn med føtal alkoholsyndrom muligvis har brug for særlig hjælp, og selv unge med en moderat FASD har normalt brug for yderligere akademiske og psykologiske tjenester, når de forsøger at klare udfordringerne ved at vokse op og lære.

Virkninger af alkohol på gravide kvinder

At drikke alkohol under graviditeten udgør en direkte trussel mod babyers helbred. Men forventede mødre er også i fare for alvorlige konsekvenser, hvilket indirekte kan påvirke deres børns sundhed, selvom det bringer dem i fare.

Alkoholforbrug er forbundet med en række farer, der kan forebygges. Mennesker under indflydelse af alkohol er mere tilbøjelige til ulykker, træffer uansvarlige beslutninger, undlader at beskytte sig tilstrækkeligt fra farlige mennesker eller situationer og kompromitterer deres fysiske helbred. Hvis der opstår drikke under graviditeten, forstærkes virkningen af deres adfærd, da alt, der skader moderens sundhed, også kan påvirke babyens helbred.

For eksempel kan aborter skyldes ulykker eller udsættelse for vold. Fordi alkohol forringer dommen, vil en gravid kvinde, der drikker regelmæssigt, sandsynligvis støde på mere stressende situationer, og det kan være et problem for ufødte børn, da moderens stress under graviditeten vides at sætte børn i fare for angstproblemer og psykiske og adfærdsmæssige sundhedsforstyrrelser . Underernæring er en anden mulig bivirkning for vordende mødre, der drikker, og det påvirker naturligvis deres evne til at fodre deres børn både under graviditeten og efter fødslen.

Op til halvdelen af alle graviditeter er ikke planlagt, og kvinder opdager normalt ikke, at de er gravide, mindst en måned efter undfangelsen. Derfor anbefaler medicinske myndigheder nu, at kvinder, der er seksuelt aktive og ikke bruger prævention, holder op med at drikke alkohol, hvis de ikke allerede har gjort det.

Hvis dette viser sig vanskeligt eller umuligt, kan det være et tegn på afhængighed . Kvinder, der ikke kan stoppe med at drikke, selv efter at have lært, at de er gravide, kan kæmpe med kemisk afhængighed, og som en sikkerhedsforanstaltning bør de søge evaluering fra en kvalificeret læge eller afhængighedsspecialist – og hvis der er diagnosticeret en stofbrugsforstyrrelse, skal de begynde behandlingen med det samme .

Langsigtede konsekvenser af føtal alkoholeksponering

Virkningerne af føtal alkoholsyndrom og andre mindre alvorlige føtal alkoholspektrumforstyrrelser vil strække sig ind i voksenalderen. Deres indvirkning på neurologisk og generel fysiologisk udvikling er betydelig og permanent, og patienter kan have brug for omfattende medicinske og / eller mentale sundhedsinterventioner for at klare deres forhold, når de bliver ældre.

Nogle af de almindelige egenskaber, der er vist hos voksne med føtal alkoholsyndrom, inkluderer:

 • Løbende indlæringsvanskeligheder, hvilket kan gøre det vanskeligt at forfølge højere uddannelsesmuligheder eller erhvervsuddannelse
 • Dårlig koncentration og fokus, manglende evne til at udføre opgaver
 • Kæmper for at løse problemer konstruktivt eller tænke over de langsigtede konsekvenser af deres handlinger
 • Vanskeligheder med at danne nye relationer eller omvendt en tendens til at blive involveret i manipulerende eller udnyttende mennesker
 • Manglende sociale færdigheder og evnen til at forstå sociale normer
 • Øget risiko for kriminel adfærd præget af hyppige møder med retssystemet
 • Dårlig impulskontrol, hvilket efterlader dem sårbare over for stofmisbrug, spilafhængighed eller anden kompulsiv adfærd
 • Manglende sund vurdering inden for områder, der spænder fra økonomisk styring til seksuel adfærd
 • Manglende evne til at tilpasse sig eller reagere på ændringer eller at indlede ændringer, der kan forbedre levevilkårene
 • Dårlige selvplejefærdigheder, herunder mangel på pleje og hygiejne og en tendens til at forsømme medicinske og følelsesmæssige behov

Mange voksne, der lider af føtal alkoholforstyrrelser, ender med at bo i bolighus, og de kan have brug for konstant hjælp og opmærksomhed for at udføre forskellige overlevelsesrelaterede opgaver. Mange vil blive tvunget til at ansøge om handicap, og hvis de arbejder, kan de kræve tæt tilsyn til enhver tid.

Udsigterne for dem med mildere FASD’er er bedre, men selv de har muligvis brug for hyppig fysisk og psykologisk behandling og regelmæssig hjælp fra plejepersonale.

Behandling for alkoholafhængighed

Alkohol og graviditet blandes ikke, og enhver kvinde, der drikker, skal stoppe med det samme, når de opdager, at de er gravide.

Desværre er det ikke så let for kvinder, der har udviklet en alkoholforstyrrelse. Denne type kemisk afhængighed kræver altid behandling, men situationen er især presserende for forventede mødre, hvis opførsel direkte kan påvirke deres ufødte børn.

Gravide kvinder med alkoholproblemer skal straks søge diagnose og behandling, før deres afhængighed fortsætter med at udvikle sig, og deres børn udsættes for yderligere risiko. Inpatientalkoholbehandlingsprogrammer, der tilbydes af behandlingsfaciliteter til beboelsesafhængighed, kan hjælpe vordende mødre med at overvinde deres drikkeproblemer ved at give adgang til intensiv individuel, gruppe- og familieterapi sammen med supplerende helbredelsesmetoder, der understøtter ædruelighed og wellness. Medicinsk afgiftning og prænatal behandling kan også leveres efter behov for at sikre, at mor og barn begge holdes sunde og beskyttede til enhver tid.

Ukontrolleret drikke af forventede mødre kan let føre til føtal alkoholspektrumforstyrrelser. Men med behandling kan gravide kvinder få kontrol over deres drikke og reducere risikoen for sig selv og deres børn betydeligt. Forstyrrelser i fostrets alkoholspektrum kan forebygges, men kun hvis der træffes handling tidligt i graviditeten til at gøre en forskel.