Hvad er medafhængighed? 

Selvfølgelig er de fleste mennesker, der bor tæt på nogen med en afhængighed, påvirket af det. Men ikke alle bliver medafhængige. På denne side troede vi, at vi ville forklare, hvad medafhængighed er – og hvordan det adskiller sig fra at være slægtning – eller at vi er vokset op tæt på nogen med en afhængighed.

At være pårørende betyder ikke, at du er medafhængig

En pårørende er normalt et familiemedlem eller en nær slægtning til en person med en afhængighed – men det kan også være en nær ven, medarbejder eller chef. Som pårørende er du påvirket af eksterne omstændigheder, der opstår omkring misbrugeren.

Pårørende og medafhængig

Som pårørende risikerer du at blive involveret i et destruktivt forhold, hvor afhængigheden overtager forholdet, og du risikerer at udvikle forskellige adfærd, der minder om medafhængighed. F.eks. Kan det dreje sig om selv-tvivl og vanskeligheder med afgrænsning. Det er derfor, det er vigtigt at tackle de problemer og ændre adfærd – for eksempel gennem familie støtte .

Hvad er medafhængighed?

At være afhængig er en adfærd eller tilstand, der kan påvirke mennesker, der bor tæt på en afhængig eller en alkoholiker. En person, der er medafhængig, er helt optaget af at kontrollere og styre den afhængige. Betingelsen betyder, at du tilpasser din personlighed og opførsel til den person, der er afhængig i håbet om at kunne hjælpe.

Ender nemt i et destruktivt forhold

De, der er medafhængige, søger ofte mennesker, der har brug for hjælp. Derfor er det ikke ualmindeligt, at de, der er medafhængige, ender i destruktive forhold og i forhold til mennesker med en destruktiv livsstil. Dette kan igen føre til, at den medafhængige isoleres og mister kontakten med sit andet sociale liv.

Medafhængighed er en adfærd, der er dybt forankret og ofte kan knyttes til ens egen baggrund. Det er almindeligt at vokse op tæt på nogen med en afhængighed eller med psykisk sygdom. Mange bliver allerede medafhængige som børn, men det er muligt at udvikle sig senere i livet.

10 almindelige symptomer på medafhængighed

At være medafhængig er en opførsel med flere forskellige symptomer. Test dig selv, og se, hvor mange af de mest almindelige symptomer matcher dig eller nogen, du kender.

  • Du vil kontrollere nogens afhængighed, og du oplever følelser af tomhed, når du ikke har nogen at passe på.
  • Du har et negativt selvbillede og lavt selvværd.
  • Du lægger ofte andres interesser foran dine egne.
  • Du ser sjældent (eller aldrig) efter dine egne behov.
  • Du tilpasser dig konstant til andres humør og vilje.
  • Du bliver lidt involveret i andre og deres problemer.
  • Du er meget trofast og empatisk.
  • Du har svært ved at sige nej og sætte grænser.
  • Du drages mod destruktive mennesker og har svært ved at komme ud af destruktive forhold.
  • Du har svært ved at have intimitet og tale om følelser og behov.

Voksne børn og medafhængighed

I dag ved vi, at børn, der vokser op under dysfunktionelle forhold (kendetegnet ved alkohol eller psykisk sygdom), udvikler forskellige overlevelsesstrategier. Børn, der ikke ses, bringer ofte deres usikre opførsel med sig i voksen alder. Stærk frygt for at blive efterladt eller frygt for nære og intime forhold er meget almindelige. Imidlertid behøver disse overlevelsesstrategier og frygt ikke at betyde, at du er medafhængig.

Slip fri af medafhængigheden

Det er muligt at komme ud af en medafhængighed, men det kræver noget arbejde og hjælp. Ofte er medafhængighed en meget indgroet adfærd. Et godt første skridt til at stoppe med at være medafhængig kan være at tage et pårørendekursus eller på til pårørendeterapi . Der kan dine behov udforskes i et sikkert miljø. Ved at møde andre, der er i lignende situationer, er det ofte muligt at komme til nogle indsigter om deres opførsel. Det er også befriende at indse, at du langt fra er alene i denne type problemer.

Har du eller nogen, du kender, brug for hjælp? Kontakt os venligst.