Når et barn fødes, er det helt hjælpeløst uden dets forældre. Barnet er afhængig af dem for at få deres behov opfyldt. Et af disse behov er at modtage kærlighed.

Pårørende bindes til misbrugeren

Hvis forælderen / forældrene for eksempel lider af en afhængighed, er de fuldt ud tilfredse med deres egne behov. For at overleve begynder barnet at tilpasse sig og bruger forskellige overlevelsesstrategier for at have et anstændigt liv. Den opgiver sit eget for at få succes med at opnå så meget sikkerhed som muligt.

Pårørenderoller som barn

For at overleve kan barnet påtage sig forskellige roller; det kan være “helten “, der er stærk og fikser alt, redder verden. Det kan være “klovnen”, der gør alt for at lette stemningen og undgå konflikter. Det kan være “tapetblomsten”, der gør sig usynlig og trækker væk for ikke at bryde sig. Eller det kan være “Ballademageren”, der bliver rodet og frittalende.

Senfølger for børn med misbrugsforældre

Barnet vil senere fortsætte med at søge dysfunktionelle forhold, da han forbinder kærlighed, tilknytning, med utilgængelighed og dysfunktion.

Barndomstraumer og senfølgeskader

Bag de fleste medafhængigheder eller afhængighed er et eller flere barndomstraumer grundlaget for problemet. Ifølge forsker og børnelæge Nadine Burke Harries og hendes team ligger traumet i børnene bag 7 ud af 10 dødsårsager i USA.

Hvad er barnetrumer med forældre i misbrug

Barndomstraumer inkluderer misbrug, psykisk sygdom psykisk og fysisk mishandling, seksuelt misbrug, forsømmelse / forsømmelse, isolering, stive familiesystemer, søde hjem, skilsmisse, fysisk sygdom, ulykker, død, krig og flugt.

Overlevelse som pårørende

Flugt, frysning eller kæmp er klassiske overlevelsesstrategier, som vi bruger, når vi f.eks. møder en bjørn i skoven. At vokse op i traumatiske miljøer involverer konstant stress, såsom at leve med bjørnen. Ifølge Burke Harrie’s undersøgelser påvirker denne situation hjernevækst, immunsystemet, hormonvækst og påvirker DNA negativt. Disse børn har en højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, astma, lungekræft, diabetes, autoimmune sygdomme og psykiske sygdomme. Barndomstraumer påvirker også belønningssystemet, impulssystemet og hjernens reaktionsevne. Dette fører igen til en øget risiko for at ende i misbrug, kriminalitet eller begå selvmord.

Pårørende tilpasser sig misbrugeren

At bo tæt på en, der lider af en afhængighed, er at være en slægtning. Når en pårørende er negativt påvirket og begynder at tilpasse sig den afhængige, udvikler han eller hun en medafhængighed. Hen opgiver sig og begynder at forholde sig til den afhængige. Tilpasning er virkelig en måde at forsøge at kontrollere personen eller situationen på. Den medafhængige bruger forskellige strategier til dette. Han kan være “moder”, manipulere, mestre eller martyrføre. Når en person opgiver sig, lægger han sindet i andres hænder og mister der med evnen til at styre sit eget liv. For at føle sig godt skal den medafhængige sikre, at de omkring hende har det godt eller handler som de ønsker. Frygt for konflikt eller katastrofe er normalt motivet bag hendes handlinger. Han har konstant brug for nogen til at hjælpe med at føle sig behov og værdifuld.

Medafhængighed forældre

​Den medafhængige tager overdreven ansvar og lider under falsk selvtillid, da han ikke rigtig har nogen selvtillid, men lægger sin værdi i resultater. Derfor er det ikke ualmindeligt, at medafhængige individer “bliver syge af styrke”.

Medafhængighed børn

Det er muligt at være medafhængig af forskellige typer af dysfunktioner; såsom alkohol- og narkotikamisbrug, sex- og kærlighedsafhængighed, spilafhængighed, shopping / shopping afhængighed, arbejde afhængighed, mad afhængighed / sukker afhængighed, spiseforstyrrelse, mental sygdom, narcissisme / psykopati, fysisk sygdom / handicap eller andre medafhængighed. Det handler om, at du bliver negativt påvirket. I sidste ende betyder medafhængighed ikke kun “at hjælpe” en afhængig, men er en betingelse for, at personen er døgnet rundt, i alle situationer og forhold.

Følelsesmæssig medafhængighed

At leve i en tilstand af medafhængighed er trættende, og symptomer som isolering, depression, angst, træthedssyndrom, selvmordstanker, selvmordsforsøg, kroniske smerter, spiseforstyrrelser eller selvmisbrug er ikke ualmindelige. Ofte er erkendelsen af medafhængighed i forbindelse med den pågældende person, f.eks. “rammer en væg”.

At være pårørende til en misbruger af alkohol eller stoffer

Det er vigtigt at forstå, at vi som medafhængige er mindst lige så syge som de åbenlyst / akut syge eller dysfunktionelle i vores nærhed. Vi må derfor tage hjælp for os selv, uanset om vores pårørende gør det eller ej. Hvis du har det dårligt, har du brug for hjælp!