Som pårørende til en misbruger af alkohol eller stoffer, er du garanteret i besiddelse af en stor grad af vægelsind. Du føler magtesløshed og du ved ikke hvilket ben du skal stå på i kampen mod misbruget og din kæres afhængighed. Hvad er misbrug? Hvad er alkohol? Hvad er stoffer? Du er garanteret ikke klædt på til at tage en rationel beslutning. Når du stiller krav til en alkoholiker eller misbruger, gør du det ud af en ægte bekymring. Af kærlighed og omsorg for din kære, om det så er et barn eller en partner.

 Benægtelse af problem med alkohol og stoffer

 

Benægtelse er ikke unormalt

Med sygdommens særlige karakter er benægtelse fra misbrugeren sikker. Alle der har en stolthed og bliver bebrejdet, har tendens til at benægte, dette gælder også misbrugere. Du kan nok nikke bekræftende til, at benægtelsessyndromet eksisterer i bedste velgående, og at det sætter en hindring for alt snusfornuft. Det er undtagelsen, at en misbruger selv tager initiativ til at gå i misbrugsbehandling og det er ligeså sjældent at han/hun gør det frivilligt! Du er nok ofte blevet mødt med, “Nææh, jeg kan selv”, “jeg vil selv” eller “jeg vil kunne drikke en enkelt øl”. Du har nok også hørt fra din misbruger, at “jeg drikker idag, men imorgen er det slut”.

Motivation til at gå i misbrugsbehandling

For at en misbruger kommer i behandling behøver han/hun dit omsorgsfulde lille puf. Det skal være kompromisløst og stålsat men kærligt. Misbrug og især alkoholisme findes i alle samfundslag og den rammer hårdt alle steder. Der findes ingen umiddelbar nem løsning for en alkoholiker eller stofmisbruger, selvom behandling eller hjælp til at komme ud af afhængigheden naturligvis er til stede. Men en behandling er altid forbundet med en masse konsekvenser og uvisheder. Så i enhver intervention og motivation, må disse være bearbejdet og fundet en løsning på inden. Misbruget kan standes med en rette behandling.

Minnesota eller Cenaps modellen

De fleste misbrugsbehandlere benytter Minnesota eller Cenaps modellen, som hver især er gode. Her vil disse modeller sammen med intensiv psykoterapi, være med til at misbrugeren langsomt vil restituere og hjælpes tilbage til et værdigt og almindeligt liv. Den fysiske – og mentale ædruelighed vil skabe glæde, nærvær og livskvalitet for alle, også de pårørende. Såfremt der ikke gribes ind i tide, kan familien gå i opløsning, mistet job, tabte sociale relationer, ødelagt økonomi og helbred. Når flasken er det eneste der er tilbage, så er der kun en alt for tidlig død at se frem til.

Family First er der for dig som pårørende, og følger dig om du ønsker det.