Mange hundrede tusinde mennesker i danmark er pårørende til en person med alkohol- eller narkotikamisbrug, et familieforhold, der er forbundet med alvorlig stress og konstant bekymring, og som på lang sigt kan være forstyrrende. I mange tilfælde udvikler de pårørende deres eget og sandsynligvis alvorlige problem: Med-misbrug.

Medmisbruger sårbare pårørende

Destruktivt og dysfunktionelt misbrugsmiljø

Tusinder af mennesker lever i dybt destruktiv medmisbrug, men i øjeblikket er samfundet ikke parat til at hjælpe dem. Medmisbrug er således en tilstand, hvor en nær slægtning til en person med misbrugssproblemer tilpasser sig så meget til en sådan grad, at han eller hun næsten udsletter sig selv i sin søgen efter at beskytte, bevare og hjælpe misbrugeren i alle situationer. Den medafhængige kan siges at udvikle en usund afhængighed af den misbrugendes mangler for at tilfredsstille deres egne følelsesmæssige behov.

Plejer og hjælper misbrugeren

Den medmisbrugende mister sig selv i plejen af sin kæres behov. På den ene side lider hun normalt af et intenst behov for at gøre alt for ham, på den anden side har hun et stærkt behov for helt at flygte væk fra ham.

Sårbare slægtninge

Således udvikler ikke alle, der lever med en vanedannende misbrug en medafhængighed, men problemet er meget mere specifikt og ser ud til at findes hos pårørende med særlig sårbarhed. Mange, der lider af medmisbrug, får ofte at vide, at de simpelthen skal forlade den pågældende misbrugende person – give op og indse, at de aldrig vil være i stand til at ændre misbruget med sygdom. Men det kan være lettere sagt end gjort, dels fordi en ikke ubetydelig andel af mennesker med afhængighedsproblemer er kreative og fascinerende mennesker, for hvilke det er let at sidde fast, og dels fordi medmisbrugeren, efter et stykke tid, ikke betragter sig som nogen værdi ud over det de kan hjælpe misbrugeren.