Pårørende er ofte syge som følge af bekymring, mindreværd, frustration og afmagt. Stribevis af familier er faldet fra hinanden når der kommer et misbrug ind i billedet. Det kan smadre et liv at være pårørende til en misbruger. Hvad enten der er tale om misbrug af narkotika, alkohol, shopping, sex, træning, spil eller andet, er det en enorm belastning for de pårørende. Det vil vi i Family First gøre noget ved, og har derfor arrangeret foredrag, workshop, kurser og terapi for pårørende. Her er det muligt at få viden om misbrug, samt støtte og vejledning til hvordan man kan forholde sig som pårørende.

Pårørende føler sig overset

Der er mange pårørende til misbrugere rundt omkring i landet. Og for hver eneste misbruger er der mindst én med-misbruger og langt flere pårørende. Lige i tiden er der meget fokus på misbrug af alkohol og stoffer, men de pårørende bliver overset og efterladt på perronen med masser af smerte, frustration, bekymring og afmagt. I forvejen er påørende så uheldige, at de føler sig alene med et misbrug og konsekvenser, som de dybest set ikke er skyld i. For de pårørende lider nemlig meget hårdt med deres kære som er havnet i et misbrug.

Familier opløses

Det er ikke ualmindeligt at forældre går fra hinanden på grund af deres søn eller datters misbrug. Det kan der være mange grunde til, men en dybfølt bekymring, frustration og afmagt er kilde til store problemer. Forældre bliver syge med angst, depression og stress til følge. Hvad pårørende må gennemgå er ikke småting, og når følelserne i forvejen hænger uden på tøjet, så bliver man syg.

Pårørende til misbrugere bliver syge

Det kan smadre et liv at være pårørende til en misbruger. Uanset om der er tale om misbrug af narkotika, alkohol, shopping, sex, træning, spil eller andet, er det en enorm belastning for de pårørende, og stribevis af familier er faldet fra hinanden på den konto. Hvad skal jeg gøre? Hvad har jeg gjort forkert? Skal jeg holde det hemmeligt? Skal jeg betale? Pårørende til misbrugere står i mange svære dilemmaer. Endvidere kan der blive ueninghed hos forældrene om, hvordan de bedst hjælper deres datter/søn. Eller ved, at det voksne barns misbrug ødelægger familiens økonomi.

Pårørende dækker over barnets misbrug

Det er skamfuldt at have en datter eller søn som er afhængig af stoffer eller alkohol. Har jeg været god nok som far/mor? Beskyldninger og selvbebrejdelse kender alle pårørende, for har du været en godt nok rollemodel? Mange pårørende dækker over problemet – både overfor andre og overfor sig selv. Det er enormt opslidende og derfor har pårørende det meget svært. Det lille barn som du fødte og stod med i dine arme som spæd er nu omhyllet af et misbrugsmonster. En afhængighed og misbrug som kun misbrugeren kan stoppe eller nedtrappe. Alligevel vil forældre og pårørende gerne påtage sig skylden og omsorgen er kæmpestor.

Forældre og pårørende er fanget i afmagt

Misbrugeren kan slukke for sine problemer og følelser via misbruget. De pårørende derimod, kan ikke gøre det samme, men er blottet for følelser, problemer og den mærkelige adfærd som barnet har. Deres liv er jo fuldt skyld, skam, bebrejdelser, økonomiske udfordringer og mange andre sting som afhængigheden eller misbruget medfører. – Og det er 24 timer i døgnet 365 dage om året.

Hvordan hjælper man sin misbruger?

Mange pårørende har svært ved at være i pårørenderollen. Det hele er så uforudsigelige at man let griber til uhensigtsmæssig adfærd som for eksempel hysteriske anfald, råber og skriger eller går sin vej. Med tiden erkender man at det overhovedet ikke hjælper, idet en misbruger sjældent er modtagelig for de pårørendes følelser. Og ved at holde op med denne adfærd, gør det en forskel for forældre, søskende og andre pårørende. De pårørende skal ikke lade misbrugeren ødelægge deres liv. Nogle gange “hjælper” pårørende på en måde, der i virkeligheden gør det hele værre. Det kan for eksempel være, når de pårørende låner misbrugeren penge. Eller hjælper ham med at sygemelde sig på arbejdet. Det er misforståede forsøg på at hjælpe, men som virker modsat, idet man dermed belønner misbrugeren og det attraktiv at være i sit misbrug.