Motivering til at gå i afvænning
Family First
motivation




Family First
Motivation til at gå i behandling
Det er meget svært for en alkoholiker eller stofmisbruger selv at gå i misbrugsbehandling. Det opleves meget sjældent at en misbruger går i behandling og kan erkende behovet. Følelsen af lidelse hos sig selv og sine pårørende er ikke nok til selverkendelse der kan føre til behandling. Endvidere er der også en barriere såfremt klarsynet og selverkendelsen er der. For hvad er konsekvenserne?
Hvordan konfronterer du en misbruger
Som pårørende rejser sig spørgsmålet, ‘Hvordan jeg bedst hjælper ham/hende til behandling’. I langt de fleste tilfælde er det familie, børn eller arbejdspladsen, der er indgangen til motivation for at søge i behandling. Tvang er ikke en løsning i danmark, hvorfor det skal være motivation som driver værket. Når pårørende forsøger intervention og motivation, så er der en god sandsynlighed for at projektet vil lykkes. I mange tilfælde er den største enkeltgrund til at misbrugeren går i behandling da også, at ægtefællen eller partneren stiller misbrugsbehandling, som en betingelse for fortsat ægteskab/partnerskab. Læs mere nedenunder
Motivation og tvang
I dette tilfælde kombineres motivation med en slags tvang, idet konsekvenserne ved at sige nej til behandling vil være fatale. Hos Family First ser vi ofte, at et ‘nej’ til behandling ofte giver et ‘ja’ i sidste ende. Der kan være mange til ikke at gå i behandling. Hvad er en misbrugsbehandling? Hvordan kan behandlingen indgå i min hverdag? Hvad vil andre sige? og så videre. Ting, der virker som en barriere for at gå behandling. Svar på de mange spørgsmål som måtte opstå, kan den pårørende med fordel have klar. For så vil interventionen være betydelig lettere. Misbrugeren skal også vide at der er 100% opbakning fra ægtefællen/partneren/den pårørende.
Sådan reagerer en misbruger
Vi ser ofte, at en misbruger benægter misbrugets alvor og vil kæmpe for retten til sig misbrug af alkohol eller stoffer. Derfor må konfrontationen planlægges udfra viden om benægtelse og modvilje. Det kan være svært for en pårørende at stå alene med, og mange pårørende har forsøgt mange gange uden held. Og her er den pårørende blevet mødt med at der er ingen grund til at reagere aggressivt for omfanget af misbruget er ubetydelig. Det er blot en overdreven reaktion fra de pårørendes side. Det er selvfølgelig aldrig rart at konfrontere et familiemedlem med krav om behandling. Men det paradoksale er, at næsten alle ender med at blive taknemmelige over, at familien greb ind.
Sådan konfronteres en misbruger
Det er vigtig at motivationen iværksættes når misbrugeren er ædru, ofte er det en god idé at tage snakken tidlig på dagen. Vær forberedt og skriv ned det du vil sige, så du er sikker på at få sagt alt det du har planlagt. Konfrontationen vil blive afbrudt af benægtelse og modvilje, og derfor kan samtalen let ryge af sporet. Mange misbrugere vil benytte enhver lejlighed til at afspore dig i dit forehavende. Giv misbrugeren eksempler på hvorfor hans/hendes adfærd er uacceptabel. Det kan for eksempel være svigtende aftaler, pinlig opførsel, spirituskørsel og lignende. Forklar hvordan misbruget påvirker dig og børnene og hvad du savner i jeres forhold og hvilke drømme du har for fremtiden. Du må aldrig diskuttere idet diskussion aldrig fører til noget. Derimod skal du stå fast, aldrig give efter og være konkret. Du skal have et konkret behandlingstilbud klar og være ultimativ.
Family First hjælper dig
Jo flere pårørende og familiemedlemmer der deltager i interventionen, desto bedre er chancen for succes. Hold et møde inden konfrontationen, eventuelt sammen med os fra Family First. Vi sætter dig/jer ind i hvad en professionel misbrugsbehandling indebærer, og klæder jeg på hvad angår eventuelle forhindringer ved konfrontationen.
Mere hjælp til dig
Åbent Atelier
Åbent Atelier er for både begyndere og øvede voksne, som ønsker at blive del af et kreativt fællesskab.
LÆS MERE
Efterværnsgruppe
En gruppe hvor pårørende der har taget skridtet væk fra et liv med en alkoholiker eller stofmisbruger
Pårørendehjemmet
Behov for et gratis midlertidig frirum og/eller beskyttelse, så er pårørendehjemmet lige noget for dig
Intervention af en person til at søge misbrugsbehandling
FAMILY FIRST
motivati
ÅBEN RÅDGIVNING
Gratis og anonym
Åben hver dag kl. 10 – 22
LIVLINE
Udkørende pårørende hjælp
Åben 24 timer i døgnet
SMS
Gratis og nem dialog – her og nu
Åben 24 timer i døgnet
SKRIV
Skriv en mail og få lynhurtig svar
Åben 24 timer i døgnet