Det er frustrerende når din kære, som har brug for hjælp, men ikke ønsker at acceptere dit tilbud om hjælp. Hvad gør man? Og hvorfor er det vigtig at søge råd? Find ud af, hvorfor den misbruger, du holder af, ikke er motiveret for hjælp til at komme ud af sigt misbrug. Du er måske den eneste der kan gøre en forskel og virkelig hjælpe, derfor må du have viden om, hvad du skal gøre, når situationen virkelig bliver alvorlig.

Dette kan hjælpe, hvis:

  • nogen, du kender, går gennem en hård tid
  • du føler dig frustreret, fordi du ikke kan hjælpe dem
  • du vil have nogle tip til, hvordan man kan være der i hårde tider.

 

Derfor ønsker en misbruger ikke hjælp

Hvis et mennesker, du virkelig holder af, får et misbrug af alkohol eller stoffer, er det vigtigt at forstå, at det er svært at bede om hjælp. Det kan være svært og skræmmende at nå til den erkendelse at hjælp er nødvendigt, så det er forståeligt, at det kan tage nogen tid, før beslutningen om at søge hjælp bliver en realitet.

Hvordan man kan være der for en der ikke er klar til at søge hjælp?

Såfremt dine forsøg, på at taler sund fornuft og tilbyde støtte, bliver afvist, kan du føle magtesløshed, frustration og bekymring. Men du kan stadig være der for din kære, og har muligvis blot brug for at tage en anden tilgang for at hjælpe og støtte.

Være til rådighed

Fortsæt med at støtte. Lyt til din kære, når der har brug for at tale. Her er det vigtig at kommunikere på en sådan måde, at konflikter undgås. Derved er der en større mulighed en god og fornuftig dialog. Ved god dialog er det vigtig at være lyttende, stille nysgerrige spørgsmålsamt respektere din kæres ret til at være uening.

Tilbyd hjælp

Når din kære beder om din hjælp, så være må du være der og holde fokus på situationen. Er der pludselig klarsyn og motivation for hjælp, så være ærlig og få din kære til at føle sig godt tilpas ved dit selskab.

Vær forberedt på den svære samtale

Foretag en smule research om hvilken hjælp der findes til misbrugere i dit område. På den måde kan du foregribe samtalen, og komme med konkrete tilbud om hjælp.

Tal med nogen du kender

Du må også passe dig selv. Det kan være virkelig frustrerende og give dig en følelse af hjælpesløshed, såfremt en ven ikke lader sig hjælpe dem. Tal om dine tanker og følelser med nogen du har tillid til og stoler på.

Sæt grænser

Du kan ikke være omkring din kære døgnet rundt. Sæt nogle grænser for ting, du er villig til og ikke er villig til at gøre – og hold dig til dem! Tilbyd din hjælp og støtte i det omfang du magter det. Men lad ikke din kæres misbrugsproblemer fylde hele dit liv.

Tving ikke spørgsmålet eller læg ikke pres på dem

Du må ikke presse din kære til at få din hjælp, selvom det kommer fra et godt hjerte, men det kan faktisk have den stik modsatte virkning end det der var hensigten. I væreste fald kan det få din kære til at afslå enhver form vor hjælp.

Undgå dem

Du må være vedholdende, såfremt din kære ikke ønsker din hjælp. Ikke presse, men vis at du er der hele tiden og sikre dig at din kære ikke føler sig ensom og isoleret. For når misbrugeren bliver motiveret, vil han føle sig tryg ved at komme til dig og få hjælp.

Hvis tingene er virkelig alvorlige

Mens det i de fleste tilfælde er en god ide at give misbruger tid til selv at komme til erkendelse om at søge hjælp, så er det vigtig at søge omgående hjælp såfremt situationen bliver alvorlig og tilspidset.

Hvad kan jeg gøre selv?

Først og fremmest er det vigtig at tilgå misbrugeren på hans/hendes principper. Du kan ikke tvinge et andet menneske og må derfor være tolmådig og vise at du er der. Forsøg at lære lidt om kommunikation, og være opmærksom på dig selv og dine behov.