Psykisk vold vil de fleste pårørende nok kalde det, når den misbrugende part optrapper en konflikt. Det er desværre mere reglen end undtagelsen, manipulation er den del af dagligdagen i mange misbrugsfamilier. Og udeforstående vil betegne det som psykisk vold. Det er en normal del af misbrugerens selvopfattelse og tankegang, at se verden med et filter af alkohol, stoffer eller andet.

Hvad er rigtig og hvad er forkert?

Et forvrænget billede af både det rigtige og forkerte samt skyld, skam og afmagt over situationen. Misbrugeren oplever en frustration, og prøver derfor på alle mulige måder at retfærdiggøre tingenes tilstand ved at manipulere.

Verbal vold misbrug af alkohol og stoffer

Ord er utrolig magtfulde

Verbalt misbrug af ord kan være meget skadelig for modtageren. Ord kan løfte dig op, ødelægge dig, berolige dig og såre dig. Verbalt misbrug af ord kan være den perfekte måde at optrappe konflikt. Formålet er manipulation og at skade ved at bruge ord, altså ikke fysisk misbrug. Disse ord påvirker ens tanker og er med til at manipulere ens overbevisning, og det er meget svært at forholde sig til for mange. Det foregår ofte i en sammenhæng for at manipulerer den pårørende til at tvivle på sine egen fornuft, overbevisninger og hukommelse. Omvendt kan misbrugeren også handle på ekstremt kærlig måde. Her er målet det samme men strategien en anden. Ved kærlighed som middel, bliver virkningen mere intens, og manipulationen ofte nemmere at udføre. Den pårørende kan så have frygt for at misbrugeren mister sit temperament og kommer i en ubehagelig sindsstemning.

De pårørende får skylden

Såfremt du er pårørende, så kender du alt til at få skylden for alting. Du kender at din misbruger laver smertefulde sammenligninger og giver dig skylden for alt. en misbruger som verbalt misbruger dig, vil konstant sammenligne dig med andre. Du vil blive sammenlignet med smukkere venner eller nogen der er bedre end dig.

Hvorfor benytte manipulation og verbal vold?

Målet med manipulation er at få dig til at kapitulere og komme over på misbrugerens banehalvdel. Midlet er at få dig til at føle dig underdanig, underlegen og skyldsbefængt, så du til sidst giver op og giver efter. Dine grænser i forhold til misbrugeren udviskes og du vil få mindre selvværd. Du vil få skylden for din måde at klæde dig på, din løn, dit arbejde og endda din kropsform. Med stor overdrivelse vil du konstant blive mindet om dine fejl og mangler. Desuden vil misbrugeren benytte enhver mulighed for at sige noget negative om dine venner, dine kollegaer og din familie.

Vær bevidst om verbal vold

Sfremt du mener, at du er offer for verbalt misbrug, selvom det blot er lidt, er det vigtigt ikke at ignorere tegnene. Eventuelt at gå til en specialist, såsom en terapeut eller psykolog.