Som pårørende til en misbruger kan verden være lidt fjern. Det kan betyde at ens drøm om uddannelse, arbejde, familie virker håbløs. Mange føler nemlig, at når misbrug af alkohol eller stoffer hos ens nærmeste, er en tilstand som aldrig vil gå over. Heldigvis er samtaler hos Family First gode til at fortælle at tilstanden, som forvirret og magtesløs pårørende, ikke nødvendigvis varer for evigt.

Det gode liv hos pårørende til misbruger

Pårørende og det gode humør

Er du meget påvirket at misbrug i familien? Er det op ad bakke med at få hverdag og humør til at hænge sammen? Hos Family First møder du andre, der står i samme situation som dig. I Pårørendegruppen bliver du også udstyret med en række redskaber, som hjælper dig med at få det bedre og få mere ud af den behandling, din pårørende måske allerede modtager. Det kan være svært at dele sin historie og være en del af en gruppe.

Pårørendegruppe kan være godt

Du, som pårørende, kan føle det frygtindgydende at skulle kontakte Family First for at tilmelde en pårørendegruppe. Men vi lover og vi ved, at vi er venlige og gode mennesker, som rigtig gerne vil hjælpe. Der er dermed ingen grund til frygt og du vil blive taget godt imod samt føle dig velkommen fra første gang. Er du tæt på en pårørende til misbruger, som har det skidt? Er du også velkommen i vores pårørendegruppe, og tilmelding kræver hverken henvisning eller diagnose.

Smerter som pårørende

Når ens kære har et misbrug af alkohol eller stoffer, så er det en smerte som fylder rigtig meget – ikke kun fysisk, men også psykisk. Ofte er smerten selvforstærkende med psykosomatiske følger. ofte gange kan smerten få både hverdag og fremtid til at føles usikker – eller ligefrem udsigtsløs. Dén følelse kan både ramme dén, der har ondt, og de pårørende omkring sig.

“Jeg havde ingen livskvalitet. Jeg arbejdede, kastede op og sov”, siger Nana Dyrby Hansen. Livet med en kærste der var narkoman, var en stor kamp. Et arbejde for at skabe en nogenlunde hverdag, men også et liv fyldt med drama, kaos og uforudsigelighed. Ikke nok med at Nana skulle tage sig af sin kæreste og alle hans problemer, så var han doven og lå kun på sofaen. Deres lille øjsten på 3 år langt fra så tidskrævende og opmærksomhedsfølsom som kæresten”.

Omformulering af livet

Med en misbruger i sin varetægt er det nødvendigt at omprioritere sit liv. Du har en misbruger som kræver en stor del opmærksomhed og som har et stort behov for opmærksomhed og støtte, – ja, næsten som et lille barn. Og du har nok også prøvet, at når stoffer og alkohol går ind og påvirker, så er der ikke meget fornuft og rationalitet at hente. Samtidig er der dagligdagsting som bliver forvansket, men som må udføres, herunder; madlavning, betaling af regninger, passe sit job, passe børn, rengøring, forældremøder og meget andet.

Livet som pårørende bliver let uudholdeligt

Fordi misbruget fylder alt, så gør det ud over familielivet og især dig som pårørende. Og mange pårørende bliver syge og går ned med stress, depression og udvikler følgesygdomme som for eksempel hjerteproblemer. Derfor er det vigtig, i en sådan situation, at tænke på sig selv og give slip på den misbrugende part. Det er svært, men i mange tilfælde en nødvendighed for at du kan passe på dig selv og eventuelle børn. Det er nødvendigt at omformulree sine drømme, men man skal ikke holde op med at drømme.

Pas godt på dig selv

Selv om livet til tider kan føles uudholdeligt på grund af smerter og misbrug hos en som står dig kær, så er der ofte en vej hen til en god hverdag. Du ender måske ikke lige med det liv, du drømte om. Men det er et liv, som er værd at leve. Det kan være svært at træffe det rigtige valg, men en god tommelfingerregel er “pas godt på dig selv”.

Genfind det gode liv

Hos Family First hjælper vi dig med at genfinde en hverdag, som du vil glædes over at stå op til. Du bliver fokuseret på det, der bringer glæde, kreativitet, kærlighed. Og mere taknemmelig for en solskinsdag i dag, end du var før. Endvidere vil du blive lettere at omgås, få mere energi og alt i alt få et meget bedre humør. Overskud i hverdagen er en betingelse for ‘De gode liv’, og det har alle fortjent især de pårørende.

Lys og frisk luft gør en forskel

Lige for tiden lyser sommersolens stråler klart ind gennem mit vindue. Jeg er privilligeret fordi jeg har et fleksibelt arbejde, men hvis du sidder på et kontor hele dagen, har det faktisk negativ betydning for dit mentale helbred. Det lys, der når os i et kontor, er i bedste fald kun en tiendedel af det lys, du ville få ved at opholde dig udendørs på samme tidspunkt. For natarbejdere er situationen endnu mere prekær. Derfor er det af meget stor betydning at vi søger udendørs, når vi kan. Her er en gåtur og frisk luft også meget livgivende og godt for det mentale helbred.

Træk vejret ordentligt!

Gør du det ikke allerede, så overvej at bruge din ferie på at øve dig. Dit åndedræt kan nemlig være en central nøgle til det gode liv.

Pas på ikke at få stress eller depression

Vi mennesker bygger ofte vores identitet op omkring, hvad vi kan eller ikke kan. Derfor kan det være lidt af en omvæltning, hvis man er kronisk syg, pludselig at skulle forholde sig til et nyt raskt ’jeg’.
Er dit mentale overskud forvandlet til tristhed og bekymringer? Det skal der også være plads til. Men vær alligevel opmærksom på, at tilstandene kan være tegn på en begyndende depression.