Alkoholisme og medafhængighed

Medafhængighed er en usund tillid til den anden person i et forhold. Det refererer ofte til et ægtefælles forhold, men kan også ske i en forælder / barn eller anden form for forhold. Samtidig afhængighed kan være til stede hos ægtefælle eller barn til en person med alkoholisme, men alligevel forekommer det også i forhold til mennesker, der har psykiske eller fysiske sygdomme. Behandling kan hjælpe den medafhængige person med at lære at fokusere på sine egne behov, at have selvtillid, der ikke er afhængig af forholdet, og at ændre det nuværende forhold eller finde et sundere.

Alkoholisme eller alkoholafhængighed er den mest alvorlige form for alkoholforstyrrelse. En afhængigheds karakter er, at den skaber problemer i personens liv, som kan omfatte forhold i forholdet. Forhold testes, når den afhængige person lægger det meste af sit fokus på at få og bruge alkohol. Ægtefæller og børn til alkoholikere sættes ofte på afhængigheden af afhængigheden.

Mennesker i et forhold med dem, der har en alkoholforstyrrelse, kan udvikle medafhængighed, hvilket er et usundt fokus på den andres behov i forhold til deres eget. Ikke desto mindre kan medafhængighed ske i forhold uden alkoholisme, generelt i en anden form for vicevært, såsom et forhold, der involverer en fysisk eller psykisk sygdom. Behandling kan hjælpe mennesker med medafhængighed med at forbedre deres egen selvtillid og lære at få sundere forhold.

Hvad er medafhængighed?

Medafhængighed er en type dysfunktionelt forhold, der involverer en persons selvværd og følelsesmæssige behov, der er afhængige af den anden person. Den medafhængig person kan også muliggøre den anden persons usunde opførsel.

Symptomer på medafhængighed kan omfatte:

 • At være afhængig af andre, også for ens selvværd
 • At have svage og / eller ufleksible grænser med andre
 • At opgive selvet i processen med at hjælpe andre
 • Forsøger at kontrollere alt og alle i ens liv
 • Formålet er at behage folk til et ekstremt niveau
 • Har lav selvtillid
 • Uden forsvar mod at absorbere og reagere på andres tanker og følelser
 • Har svært ved at kommunikere og tale sande følelser, overbevisninger og behov
 • Besættelse af andre mennesker
 • Har problemer med at være følelsesmæssigt tæt på nogen i et intimt forhold
 • Oplever angst, frygt og andre vanskelige følelser
 • At være i fornægtelse om medafhængighed og ens behov for hjælp

Udviklingen af medafhængighed

Der er en sammenhæng mellem medafhængighed og alkoholisme. Faktisk blev udtrykket oprettet for at henvise til ægtefæller til dem med alkoholisme. Men siden da har fagfolk indset, at medafhængighed kan være uafhængig af alkoholisme og kan ske i andre typer forhold end ægtefæller.

Medafhængighed er en lært adfærd. En måde, det kan læres på, er inden for et forhold mellem forældre og barn. For eksempel fandt en undersøgelse stærke beviser for kodeafhængig opførsel hos kvinder med alkoholiske forældre sammenlignet med kvinder uden alkoholiske forældre.

Det var en almindelig opfattelse, at det at have en alkoholisk forælder var den eneste årsag til medafhængighed. Dette kan være en årsag, men alligevel er det blevet tydeligt, at det ikke altid er årsagen, og at det at have en alkoholisk forælder ikke altid fører til fælles afhængighed.

Kodeafhængig adfærd kunne også læres af andre forholdsdynamikker, såsom:

 • Dysfunktionelle forældre
 • Psykiske lidelser
 • Kronisk fysisk sygdom
 • Misbrug i barndommen

Behandling af alkoholisme og medafhængighed

Hvis du viser tegn på medafhængighed, er der professionel behandling tilgængelig, der kan hjælpe uanset årsagen til medafhængighed. Behandling vil generelt fokusere på at hjælpe dig med at udvikle selvværd adskilt fra den anden person og fokusere på dine egne behov og følelser. Du kan også arbejde på dit helbred i forhold, hvad enten det betyder at forbedre dit nuværende forhold eller afslutte det for at finde et sundere.

For at et medafhængig forhold kan blive sundere, skal begge parter arbejde på sig selv og skabe ændringer mod en anden type forhold. En hoveddel af løsningen er også, at den anden person i forholdet skal søge professionel behandling for alkoholisme eller en psykisk lidelse.

Behandling for begge parter kan omfatte individuel terapi og muligvis parrådgivning. I nogle tilfælde er poliklinisk behandling tilstrækkelig, mens andre kræver omfattende behandling og døgnpleje forbundet med ambulant behandling. At bo på stedet til indlæggelse giver mulighed for helt at fokusere på helbredelse.

Medafhængighed er en adfærd, som folk kan lære i forhold, der involverer alkoholisme, en psykisk lidelse eller en fysisk sygdom. En person mister sin egen følelse af sig selv til fordel for at tage sig af den anden persons behov. Men ligesom du kan lære denne adfærd, kan du lære at ændre den gennem behandling.