Har din kære et misbrugsproblem, så kan du være med til at gøre en forskel og få vedkommende i behandling. At være vidne til et familiemedlem, en kollega eller ven med et alkoholproblem eller andet misbrug er svært. Hvad kan jeg gøre i situationen? Ønsker personen mon hjælp til at blive rask? Dette og mange andre spørgsmål vil helt sikkert dukke op.

Hvad er en alkoholiker?

En person med alkoholproblemer benævnes en alkoholiker, og alkoholisme benyttes som et begreb. En misbruger dækker mere bredt og forskellige former for rusmidler, spil, tobak og meget mere. En misbruger har både en fysisk og psykologisk afhængighed af alkohol. De kan have problemer med at kontrollere deres drikkevaner eller vælge at fortsætte med at drikke, selv om det forårsager problemer. Problermer der kan forstyrre deres helbred, faglighed og sociale forhold.

Du kan hjælpe som pårørende

Misbrug af alkohol eller stofffer kan variere fra mild til svær grad. Svage misbrugmønster kan udvikle sig fra svage til mere alvorlige komplikationer, og sjældent omvendt. En tidlig indgriben fra pårørende kan være til stor hjælp, inden problemet vokser sig så stort at professionel hjælp er nødvendigt.

Her er nogle trin til hvordn du kan hjælpe din kære som har et misbrug:

1 Lær om misbrug

Undersøg om din kære har et problem med misbrug af alkohol eller stoffer. Såfremt det ikke er tilfældet, er der ingen grund til bekymring. Misbrug af alkohol er mere end bare at drikke lidt fra tid til anden. Nogle gange kan alkohol dulme (coping mekanisme) eller det kan blive til en social vane, men det er ikke alkoholisme. Misbrugere drikke ikke moderat, men derimod meget mere end sundhedsstyrelsen anbefaler. Du kan søge mere viden hos selvhjælpsgrupper eller pårørendegrupper.

2 Øv den svære samtale

Det er vigtig at din kære ved, at du er tilgængelig, og at du ikke er ligeglad. Forsøg at formulere udtalelser, der er positive og støttende. Undgå at være negativ, sårende eller formildende. Tal i ‘I’ form så i sammen tager del i problemet for derved at mindske beskyldninger. Det kan være en god ide at bruge følelser og fortælle om en særlig bekymring. Vælg dine ord klogt, for eksempel: I stedet for at sige “Du er en alkoholiker — du skal få hjælp nu,” kan du sige, “Jeg elsker dig, og du er meget vigtig for mig. Jeg er bekymret for, hvor meget du drikker, og det kan skade dit helbred. ” Vær forberedt på undskyldning og forsvar. Forbered dig på alle indvendinger. Ligegyldig hvad, så forbliv rolig og fattet, og vis din respekt og støtte.

3 Tid og sted

Vælg den rigtige tig og det rigtige sted for samtalen. Hold samtalen på et sted hvor der er hyggeligt og i kan tale i fred og ro. Undgå forstyrrelser og giv din kære den fulde opmærksomhed. Sørg for, at personen ikke er forstyrret eller optaget af andre problemer. Vigtigst er, at personen skal være ædru.

4 Fremgangsmåden

Idet din kære har et alkoholproblem, er det bedste du kan gøre, at være åben og ærlig med dem om det. Fortæl din kære, at du er bekymret for hans drikkeri, og lad ham vide, at du vil støtte ham uanset hvad. Vær forberedt på modstand i kommunikationen og en negativ reaktion. Benægtelsen vil vise sig i vrede, men tag det ikke personligt. Giv ham tid og rum, være ærlig, lyttende og reflekterende.

5 Tilbyd din støtte

Du kan ikke tvinge en person, der ikke ønsker at gå i behandling. Det eneste du kan gøre er at tilbyde din hjælp, hvorefter det er op til din kære at tage imod. Vær empatisk og aldrig dømmende. Forestil dig selv i samme situation, og hvad din reaktion kan være. Du vil højst sandsynligt blive mødt med argumenter om at din kære kan klare situationen på egen hånd. Men dette er blot ord og vil ikke vise sig i konkrete handlinger som holder. Den bedste intention kan være til stede i samtalen, men den holder aldrig i længden. Opfordre din kære til at deltage i et konkret behandlingsprogram, som du har forberedt. Forlagt en konkret forpligtelse og følg op på den. Andre familiemedlemmer kan med fordel deltage i interventionen, alt afhængig af personens karakter.

6 Intervention

En intervention er direkte involvering i planlægning, mulige konsekvenser og præsentation af mulig behandlingested. At diskutere bekymringer er meget forskellig fra en egentlig intervention. Det kan være kraftfuldt såfremt venner, familiemedlemmer og kolleger sammen konfronterer personen og opfordre til behandling.

Intervention udføres normalt ved hjælp af en professionel terapeut som kan:

  • rådgive om, hvordan man får personen til behandling
    forklare hvilke behandlingsmuligheder der er
    find programmer i dit område