Tilbagefald af alkoholafhængighed

Tilbagefald af alkoholafhængighed er ikke uundgåelig, men det er heller ikke ualmindeligt. Tilbagefald er en del af bedring for mange mennesker, der kæmper for at forblive ædru. Tilbagefald opstår på grund af afvænning, stressede situationer, udløsende drikke og signaler, manglende positiv støtte, dårlige håndteringsmekanismer og ubehandlet psykisk sygdom.

Tilbagefald alkohol

Tilbagefald er meget mere almindeligt hos mennesker, der ikke søger professionel støtte til behandlingen. At engagere sig i langvarig behandling med fokus på færdigheder til forebyggelse af tilbagefald og behandling af underliggende sammenfaldende lidelser er de vigtigste måder at forhindre eller minimere tilbagefald af drikke.

Tegn på alkohol tilbagefald

Tilbagefald betragtes ofte som en nødvendig del af behandlingen for alkoholafhængighed , men målet med behandlingen er altid at undgå dette resultat . Behandling betragtes som effektiv, når en person med succes kan undgå at drikke igen. Desværre er alkoholafhængighed imidlertid en kronisk sygdom, og det betyder, at tilbagefald er uundgåeligt for mange mennesker.

Risiko for tilbagefald

Der er kendte risikofaktorer og medvirkende årsager til tilbagefald af alkohol, såsom aktivering af udløsere, stress, afvænning og andre. At vide, hvad der forårsager tilbagefald og have strategier til at eliminere eller minimere disse årsager, øger chancen for, at en person vil være i stand til at forblive ædru og have færre eller ingen tilbagefald. Meget vigtigt for denne proces er en god behandlingsplan ledet af erfarne fagfolk med fokus på forebyggelse af tilbagefald.

Hvad er tilbagefald?

Tilbagefald er et udtryk, der bruges i afhængighed for at beskrive, når en person, der har afstået fra stoffer eller alkohol i en periode, og som er i remission, begynder at bruge igen. Selvom det kun er en drink, hvis personen var ædru og havde afstået fra alkohol i nogen periode, betragtes det som et tilbagefald. Udtrykket kan også bruges til at beskrive anden adfærd og sundhedsmæssige forhold. For eksempel kan nogen, der administrerer hypertension, der oplever forhøjet blodtryk, siges at have haft et tilbagefald af deres kroniske tilstand.

Alkohol og helbredelse

For stof- og alkoholafhængighed betragtes tilbagefald som en del af helbredelsesprocessen. Selv om det er et mål at behandle at undgå tilbagefald, er det ikke ualmindeligt at opleve en eller flere sådanne begivenheder. Det er vigtigt at forsøge at undgå tilbagefald af hensyn til at forblive ædru, men også for sikkerheden. Tilbagefald kan være farligt, da det kan føre til en druk og en skadelig eller endog livstruende overdosis.

Tilbagefaldsfakta

Afhængighed af alkohol eller stoffer betragtes som en kronisk sygdom, og med enhver kronisk sygdom er tilbagefald en mulighed. Jo længere en person forpligter sig til professionel behandling og løbende forpligtelse til ædruelighed, jo mindre sandsynligt er det, at han eller hun vil komme tilbage.

En undersøgelse, der fulgte mere end 1.100 mennesker, der kæmpede med afhængighed i otte år, viste, at kun en tredjedel af dem, der blev ædru i mindre end et år, forblev ædru i hele undersøgelsens varighed.

 • Dette betyder, at to tredjedele kom tilbage.
 • Den samme undersøgelse viste, at når folk var i stand til at være ædru i et år, oplevede mindre end halvdelen af ​​dem et senere tilbagefald.
 • For dem, der nåede fem år med ædruelighed, var kun 15 procent tilbagefald.
 • Jo længere en person kan opretholde ædruelighed, jo mindre sandsynligt er det for tilbagefald i fremtiden.
 • Tilbagefaldssatser for afhængighed svarer til dem for kroniske fysiske tilstande , herunder astma og type I-diabetes.

Faktorer, der forårsager tilbagefald af alkoholafhængighed

Tilbagefald kan forekomme af en række årsager, der kan variere efter individ, men der er nogle almindelige faktorer, der gør det mere sandsynligt. For eksempel står enhver, der forsøger at blive ædru uden professionel assistance eller endda støtte fra familie og venner, over for en lang opadgående kamp og er meget mere tilbøjelige til at opleve tilbagefald efter perioder med eftergivelse. Her er nogle andre faktorer, der forårsager eller bidrager til tilbagefald af drikke :

 • Abstinenser er en meget almindelig og øjeblikkelig udløser for tilbagefald. Når en person, der er afhængig af alkohol, holder op med at drikke, oplever de ubehagelige symptomer, der let kan føre til et tilbagefald bare for at få lindring.
 • Angst og stress i forbindelse med afvænning er blevet undersøgt hos mennesker, der forsøger at afholde sig fra alkohol. En forhøjet stressrespons kan udløses af ændringer i hjernen forårsaget af tung og langvarig drik, og det har vist sig at være en vigtig faktor i tilbagefald.
 • Eksponering for alkohol er en vigtig bidragyder til tilbagefald. Afhængighed betinger hjernen til at se alkohol som en kø for at drikke mere. At se, lugte eller smage en lille mængde kan føre til tilbagefald af denne grund.
 • Individuelle udløsere fungerer også som tegn, der fører til tilbagefald. Disse kan omfatte en bestemt ven, en bestemt bar eller endda en følelse eller følelse, der angiver drikkeadfærden.
 • At gennemgå flere cyklusser af remission, afvænning og tilbagefald gør faktisk en person mere modtagelig for tilbagefald igen, hvilket viser, hvad en frygtelig cykelafhængighed er.
 • Oplever stressende livssituationer eller har symptomer eller opblussen af ​​en psykisk sygdom kan fremkalde et tilbagefald eller bidrage til en tendens til at begynde at drikke igen.

Forebyggelse af tilbagefald

Forebyggelse af tilbagefald er en strategi og en del af behandlingen af ​​alkoholafhængighed. At kende fakta om tilbagefald og hvor almindeligt det er, herunder specifikke strategier for aktivt at forsøge at forebygge, er det en vigtig del af den samlede behandling såvel som den løbende behandling efter en periode med intens pleje i et afvænningsanlæg. Forebyggelse af tilbagefald er så vigtigt for langsigtet effektivitet, at det ofte betragtes som en behandlingsmodel i sig selv, hvor meget af behandlingen drejer sig om dette ene mål. Der er flere vigtige strategier, der anvendes i forebyggelse af tilbagefald:

 • Identificering af en persons udløsere til at drikke
 • Planlægning, hvordan man bedst undgår udløsere
 • At lære at genkende og være opmærksom på tegnene på, at et tilbagefald kan komme, og øve strategier til at afværge det
 • At lære sunde håndteringsmekanismer, når man støder på en trigger, eller når en højrisikosituation er uundgåelig
 • Forbedring af en persons holdning og tro på hans eller hendes evne til at lykkes med at forhindre tilbagefald eller med andre ord opbygge selvtillid
 • Udvikling af en samlet sund livsstil med ændringer, der minimerer risikoen for tilbagefald, herunder indlæring og brug af stresshåndteringsteknikker til håndtering af stressende situationer og negative følelser
 • Læring og øvelse af teknikker til styring af trang til at drikke
 • Udvikling og dyrkning af sunde nye hobbyer og aktiviteter til erstatning af drikke
 • Lav en konkret plan for hvad man skal gøre, hvis der opstår et tilbagefald
 • Sætte tilbagefaldsplanen i gang, når det er nødvendigt
 • Planlægning af behandling og support efter et ophold i et behandlingsanlæg til beboelse
 • Deltage i støttegrupper og stole på venner og familie for støtte
  Indsætte positive belønninger for at modstå trang og forhindre tilbagefald med succes
 • Håndtering af sammenfaldende lidelser for at forhindre tilbagefald af alkohol

Flere afhængigheder samtidig

Samtidige afhængigheder refererer til, når en person har både en psykisk sygdom og en stofmisbrugsafhængighed. Dette er ikke ualmindeligt på grund af flere årsager: stofmisbrug og psykisk sygdom har risikofaktorer til fælles; en underliggende psykisk sygdom kan udløse drikke eller stofbrug som en håndteringsmekanisme eller en måde at selvmedicinere på; og overdreven drikke eller stofbrug kan udløse eller forværre symptomer på psykisk sygdom.

Sammenfalden afhængigheder

En vigtig faktor til effektiv behandling af enhver form for afhængighed er at tackle eventuelle sammenfaldende lidelser. Når underliggende psykiske sygdomme ikke behandles, er en patient i fare for at gentage usund opførsel for at klare, herunder at drikke eller bruge stoffer. At blive screenet for, behandle og håndtere psykisk sygdom på lang sigt er en af ​​de bedste ting, nogen kan gøre for at forhindre eller reducere risikoen for tilbagefald.

Behandling er nøglen til at forhindre tilbagefald

Langt den vigtigste faktor til forebyggelse af tilbagefald eller cyklusser med afholdenhed og drikke er at engagere sig i langvarig og effektiv behandling. Folk, der kæmper med alkoholforstyrrelser og gennemgår et behandlingsprogram, er meget mere tilbøjelige til at undgå tilbagefald end dem, der forsøger at holde op med at bruge alkohol uafhængigt. Behandling af fagfolk, herunder terapi, støttegrupper, medicin, hvis det er relevant, og andre strategier giver en patient adgang til et væld af viden og erfaring, der kan guide dem til vellykket helbredelse.